top of page

Gåvor

Har ni saker ni inte längre behöver? Låt det få ett nytt liv hos någon annan.

Då sparar vi inte bara resurser utan bidrar även till de sociala åtaganden vi stödjer.

Ni kan lämna in era gåvor till oss under våra öppettider, och även på måndagar 09-12 då vi finns på plats.  

Vi tar tacksamt emot alla varor, möbler, husgeråd, belysning, prydnadssaker, barn- och vuxenkläder, skor, sportutrustning, leksaker, hemelektronik, musikinstrument mm.

Vi förutsätter att skänkta varor är av god kvalité samt överlämnas till oss hela och rena.

Fjäril
bi

Varför ska vi lämna in kläder?

Om du någon gång vill ha anledning att klappa dig själv på axeln ska du handla second hand, eller lämna in  något för återbruk!

Det har väl inte undgått någon att det är lite si och så med klimatet, men det är inte lika många som vet vilka kopiösa mängder vatten det går åt för att, från början till slut, tillverka textil.

 

Vi läser från naturskyddsföreningen:

"Vi tar ett par jeans som exempel. Jeanstyg vävs av bomull. Bomullen odlas nästan alltid i länder som lider av torka med hjälp av omfattande konstbevattning. När bomullen sedan bereds för att bli tyg går det åt ytterligare vatten. Det gör att det krävs upp till 17 000 liter vatten för att tillverka ett enda par jeans. 

Dessutom används kemikalier i nästan alla steg i tillverkningen. När bomullen odlas används bekämpningsmedel och konstgödsel (om bomullen inte är ekologisk). När bomullen sedan spinns till garn, vävs, bereds och färgas för att bli ett jeanstyg används ännu fler kemikalier. Det är inte ovanligt att det avloppsvatten som blir över från processerna släpps rakt ut i naturen utan att först renas. Till sist fraktas jeansen till oss i Sverige, ibland förpackade tillsammans med kemikalier som ska förhindra att de möglar.

Många av de här kemikalierna är hälso- och miljöfarliga. Förutom att de kan skada människor och natur där tillverkningen sker, kan de innebära en risk för dig som använder kläderna.

Ovanpå allt det här kommer klädernas klimatpåverkan. Bland annat flygs kläderna ofta mellan olika länder under tillverkningsprocessen, eftersom textilfibrerna ofta odlas i ett land,  tyget tillverkas i ett annat och kläderna sys i ett tredje. Hur stor klädernas påverkan blir kan skilja sig åt mellan olika plagg beroende på hur tillverkningen sett ut och vilka material de består av. Men generellt kan man säga att ju större och tyngre ett plagg är, desto högre klimatpåverkan. Ett par jeans har alltså en betydligt större klimatpåverkan än en t-shirt i bomull.

Den allra minsta klimatpåverkan har ett second hand-fynd. Ett begagnat klädesplagg sparar upp till 97 procent av energin som skulle använts för att tillverka ett nytt plagg. Idag slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder per person och år, 60 procent av dem är hela och skulle kunna användas av någon annan."

bottom of page